ms.mpmn-digital.com
Resepi baru

Kajian Hopothermia Double IPA

Kajian Hopothermia Double IPA


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.


Semasa Polar Vortex, Alaskan Brewing Company menimbulkan sekitar 8.5 peratus masalah ABV

Hopothermia menjadikan suhu beku sentuhan lebih tahan.

Ia sejuk, ya. Di luar sangat sejuk, dan sementara Accuweather mendakwa bahawa suhu beku semakin menurun, secara peribadi, saya akan mempercayainya ketika saya merasakannya. Jadi sebotol Hopothermia, pelepasan terbaru sepanjang tahun dari Syarikat Pembuatan Bir Alaskan, terasa cantik di hidung.

Debut bir yang dibungkus dalam misteri The Lone Brewer, yang - legenda Hopothermia memilikinya - tinggal sendirian di hutan, terobsesi dengan konsep menjadikan IPA Double yang sempurna dan penuh semangat, satu-satunya sahabatnya adalah serigala mulia dan rusa tunggal, seperti dia terlibat dalam pertempuran akal dengan beberapa orang yang sangat kasar.

Tetapi seperti daya tarikan latar belakang yang comel, bukan ini yang menjadikan bir ini menonjol pada akhirnya. Ini adalah IPA Double yang besar dan kuat - Hopothermia tidak mengecewakan mengenai pukulan senama. Brew ini jauh lebih kuat daripada kebanyakan bir hoppy, mengimbangi kepahitannya dengan badan malt yang besar dan kaya. Bahagian atasnya berlapis-lapis, membungkus tembok sitrus raksasa dengan aroma bunga yang halus.

Hopothermia bukanlah bir bagi mereka yang berada di pagar mengenai IPA. "Double IPA" umumnya - yang tidak mengejutkan - hop telah dua kali ganda, dan ini kuat. Oleh itu, ringan jika anda tidak terbiasa dengan intensiti - dan dengan 8.5 peratus ABV, adalah idea yang baik untuk membawanya dengan mudah - untungnya, minuman yang mematikan lidah ini dijual dalam empat bungkus, bukan enam. Tetapi bir ini mendapat jempol dua kali ganda: itulah yang anda perlukan untuk menghilangkan kesegaran lembap dan sejuk yang meresap ke tulang anda pada musim sejuk ini.


IPA Double Denogginizer Drake's Brewing Co.

Protips: Terangkan mengapa anda memberikan penilaian ini. Ulasan anda mesti membincangkan sifat bir (rupa, bau, rasa, rasa) dan kesan keseluruhan anda untuk menunjukkan bahawa anda telah mencuba bir secara sah. Ulasan yang tidak membina boleh dikeluarkan tanpa notis dan tindakan mungkin diambil ke atas akaun anda.

Tolong Kami Hebat

Catatan: Bersedialah. Denogginizer adalah IPA Ganda yang besar yang dapat dinikmati dengan dos yang lebih tinggi dari pinggiran Pantai Barat yang lengket dan lekat. Dengan tulang belakang malt yang cukup untuk menjaga monster hop yang besar dan beresin ini, jangan takut kehilangan kepala anda ke Denogginizer.

4/5 rDev + 1.8%
lihat: 4 | bau: 4 | rasa: 4 | rasa: 4 | keseluruhan: 4

Menuang badan emas berwarna oren (tidak tebal, hampir lut sinar) dengan kepala dan renda minimum ke bawah gelas. Aromanya mempunyai kehadiran hop yang minimum dan agak bersahaja dan kotor. Bir halus dalam badan sederhana yang mengimbangi kepahitan hop yang kuat dari hop sitrik dan berminyak, berminyak dengan kekenyalan tebal dan separa manis seperti karamel dan kemudian selesai penuh namun segar dengan sedikit rasa limau gedang.

4/5 rDev + 1.8%
lihat: 4 | bau: 4 | rasa: 4 | rasa: 4 | keseluruhan: 4

DIPA lurus ke depan sangat berbunga dan pahit dengan pain tetapi seimbang dan halus walaupun ABV tinggi. Membeli adalah sesuka hati dan walaupun saya mungkin tidak mempunyai terlalu banyak, saya mungkin akan meminumnya lagi.

4.01 / 5 rDev + 2%
lihat: 3.75 | bau: 4 | rasa: 4 | rasakan: 4.25 | keseluruhan: 4

J: Bir berwarna kuning jernih berwarna kuning dan mempunyai jumlah karbonasi yang sederhana. Ia dicurahkan dengan jari seperempat tinggi dari kepala putih. yang meninggalkan kerah sempit di sekitar pinggir dan sebilangan besar gelembung yang menutupi sebahagian besar permukaan.
S: Aroma sederhana dari piney hop terdapat di hidung bersama dengan sedikit petunjuk sitrus.
T: Seperti baunya, rasanya bermula dengan banyak rasa hop dan kepahitan yang berkaitan. Terdapat beberapa catatan asas karamel dan petunjuk limau gedang.
M: Rasa bertubuh sederhana, lembap, dan sangat garing pada lelangit dengan jumlah karbonasi yang sederhana.
O: IPA ini sangat lembab dan pahit. Ini membuat perubahan yang menarik dalam dunia IPA New England yang berair.

3.69 / 5 rDev -6.1%
lihat: 4.25 | bau: 3.25 | rasa: 3.75 | rasa: 4 | keseluruhan: 3.75

Kalengan pada 7/2/20. 12oz boleh dicurahkan ke dalam tulip. Tuang keemasan dengan kejelasan dan ketelusan yang bagus, banyak gelembung berpusing ke atas kepala berwarna putih berkrim yang jatuh perlahan-lahan meninggalkan penahan tebal yang besar dan tali lengket. Aroma di bahagian halus. Petunjuk nota bunga dan sitrus. Terdapat sebilangan besar karamel. Banyak keropok dan roti segar. Malts ada di sana. Rasa cukup mudah. Jeruk dan limau gedang masuk. Nota bunga lebih banyak. Terdapat banyak pain. Jarum pinus, getah pinus dan resin pinus dalam campuran. Lebih banyak karamel masuk. Pedas halus. Kepahitan yang bagus. Tulang belakang malt pepejal. Kehangatan ringan di akhir, tetapi sama sekali tidak panas atau panas. Mulut penuh dengan karbonasi sederhana. Ia tajam, sedikit gebu dan halus.

Ini adalah DIPA yang kukuh. Ini pastinya klasik, sekolah lama dan contoh gaya tradisional. Ia tidak mencolok atau sesuatu yang sangat menggila, tetapi hanya menyenangkan dan menyeronokkan untuk diminum. Boleh tahan. Saya sukakannya.

4.03 / 5 rDev + 2.5%
lihat: 4.5 | bau: 4 | rasa: 4 | rasa: 4 | keseluruhan: 4

Telah dicurahkan dari 22 oz. pengebom, hadiah dari dan berpisah dengan rakan, ke dalam gelas jus, dan sekali lagi dicurahkan dari 12 oz. botol, label yang dicop pada botol "06/19/19," menjadi tulip pint.

Denogginizer cantik, berair, berbuah, cukup malty, pahit dan besar.

3.52 / 5 rDev -10.4%
lihat: 4 | bau: 3.75 | rasa: 3.25 | rasa: 3.75 | keseluruhan: 3.5

Tembaga ditapis dengan sedikit karbonasi dan 4 jari kepala putih.

Bau seperti buah tropika ringan, pinus, karamel dan malt ringan.

Rasa malt bakar ringan, buah tropika ringan, linen putih dan sedikit pinus.

Badan sederhana dengan sedikit karbonasi.

Saya mendapatkannya di Redding di mana saya meminumnya pada 20 Februari 2019.

3.61 / 5 rDev -8.1%
lihat: 3.5 | bau: 3.75 | rasa: 3.5 | rasa: 3.5 | keseluruhan: 3.75

Denogginizer disyorkan dari rakan sekerja, yang sebenarnya membawa saya sebotol. Tuangkan warna madu gelap dengan kepala 1 jari, berwarna putih, melekit yang meninggalkan tali sabun. Baunya adalah manis karamel dengan oren, pic dan limau gedang dengan sedikit pinus. Rasa, seperti banyak IPA Pantai Barat, mengikuti hidung, besar dan pahit dengan pain tetapi tulang belakang manis malas dengan buahnya.

3.97 / 5 rDev + 1%
lihat: 3 | bau: 3.5 | rasa: 4.25 | rasa: 4 | keseluruhan: 4.25

Pengebom. Tuangkan emas jernih dengan kepala putih kecil yang cepat mengendap. Aroma adalah sitrus, buah tropika, pain. Rasanya adalah malt manis, sitrus, pain dengan sedikit alkohol. Imbangan yang bagus.

3.75 / 5 rDev -4.6%
lihat: 3.75 | bau: 3.75 | rasa: 3.75 | rasa: 3.75 | keseluruhan: 3.75

Besar, sekolah lama, pantai barat, resin pinus melekit menuang warna emas sederhana sederhana di bawah kepala tan pucat beberapa jari tinggi dalam pint nonic. Bertubuh besar dengan kesan karamel yang kenyal, dan cangkang pinus yang melekit dipotong oleh kulit dan kulit sitrus yang dilapisi karamel. halus dan lembut, penuh, bulat mulut. Kemunduran sebenar, dan mungkin bukan yang paling saya gali hari ini - saya memang suka dengan pemandangan NEIPA, dan walaupun dalam keadaan berkembar tinggi, saya lebih suka perasaan yang sedikit lebih ramping dan bersih - tetapi itu hanya saya - jika anda Saya rasa seperti bir abv tinggi yang berair dan hebat, ini adalah pemenang. Pengetinan 10/10/18.

4.38 / 5 rDev + 11.5%
lihat: 4 | bau: 4 | rasa: 4.5 | rasakan: 4.75 | keseluruhan: 4.5

Turun dengan mudah seperti bir yang disiram dengan murah, tetapi dengan rasa yang hebat, dan turun dengan lancar. Satu-satunya keluhan saya adalah bahawa saya berharap ia mempunyai lebih banyak rasa pain, itulah yang mesti saya miliki ketika datang ke IPA mana pun. Adapun kesannya, sama ada anda menghirupnya atau menggigitnya, selepas satu botol 12oz, anda baik. Tidak kira sama ada anda suka IPA, IPA berganda, atau tiga kali ganda, saya sangat mengesyorkan memilihnya.

3.84 / 5 rDev -2.3%
lihat: 4 | bau: 5 | rasa: 3 | rasa: 4 | keseluruhan: 4

Rupa: Warna jernih cahaya Amber dengan beberapa botol.

Bau: Lebih banyak nota bunga tetapi juga sedikit kepahitan.

Rasa: Rasanya agak pahit dan membuka lebih banyak not sitrus.

Secara keseluruhan: Saya biasanya tidak melakukan IPA kerana mereka pahit tetapi saya fikir ia patut dilakukan. Ia tidak buruk sebagai IPA dan membuat saya menikmati IPA, berbanding dengan perkara lain yang pernah saya cuba sebelumnya.

4.03 / 5 rDev + 2.5%
lihat: 4 | bau: 4 | rasa: 4 | rasakan: 4.25 | keseluruhan: 4

Botol 5/4/18, habis 6/2/18

Tuang amber kebanyakannya jernih dengan kepala kecil yang meninggalkan sedikit tali.

Aroma adalah campuran buah sitrus yang baik dengan hopine piney, grassy, ​​danky & amp, bersahaja, nota malt manis.

Rasa mengikut aroma, keseimbangan.

Rasa sederhana, cukup mudah memandangkan tahap ABV, karbonasi yang baik, mungkin aspek yang paling kuat.

Secara keseluruhan DIPA yang sangat bagus dan kuat setiap hari. Namakan tidak bergurau jika anda mempunyai beberapa perkara ini. Cukup mudah untuk melihat mengapa ini adalah pilihan harian bagi banyak peminum minuman keras di Barat di sini.

4.04 / 5 rDev + 2.8%
lihat: 4 | bau: 4.25 | rasa: 4 | rasa: 3.75 | keseluruhan: 4

Ini adalah bir yang luar biasa, hop boleh menjadi luar biasa, tetapi tidak ada yang menghalang anda untuk mencicipinya. Bir tidak mempunyai kepala yang ringan dan warnanya berwarna oren kabur. Aromanya hebat seperti oren dengan limau gedang. Rasa sangat kuat dalam minuman keras alkohol masuk sebagai tendangan. Ambil bir ini jika anda mendapat peluang bernilai setiap sen.

3.93 / 5 rDev 0%
lihat: 3.75 | bau: 3.75 | rasa: 4 | rasa: 4 | keseluruhan: 4

Dihidangkan dalam gelas snifter dari botol.

Penampilan: Warna Amber gelap yang jernih dengan gelembung sederhana di badan menjadikan kepala berwarna putih naik dengan panjang penuh jari setelah mencurah.

Bau: Aroma roti pahit, memiliki rasa bunga yang ringan dan limau gedang di sana hilang sedikit cepat.

Rasa: Pertama sekali ia cukup pahit. Kedua, rasa manis, hampir seperti limau gedang merah jambu manis dan sentuhan madu, tetapi ketika malt masuk, sekarang anda sedang bercakap. Jeruk sitrus yang membawa kepahitan berat adalah sesuatu yang sangat disukai.

Mulut: Bancuhan lengket, sedikit kering dan berkayu tetapi selesai hampir seperti berusia tong.

Keseluruhan: Minuman yang sangat baik, bukan IIPA terbaik yang pernah anda miliki. tetapi memandangkan betapa senangnya mendapatkan dan masih berpuas hati ditambah harganya boleh ditandingi. Sentiasa di gelas, Salud!

4.3 / 5 rDev + 9.4%
lihat: 4.25 | bau: 4.25 | rasa: 4.5 | rasa: 3.75 | keseluruhan: 4.25

Saya mendaftar untuk Tavour beberapa / beberapa bulan yang lalu & perkhidmatan mereka telah benar-benar membawa bir pantai barat ke pantai timur ini! Man, penghantaran terakhir saya terdiri daripada dua (2) kotak! Saya membawa beberapa pengebom dengan saya ke Allentown pada hujung minggu lalu, tetapi rakan perjalanan saya lebih banyak ke Stouts & amp; Porters jadi saya membawa pulang DIPA besar untuk lain waktu. Pada tahap lain, saya ditempatkan di NAS Alameda, CA dari tahun 1987 hingga 1989 & saya telah melawat Drake selepas itu, tetapi San Leandro akan selalu & # 39; akan selalu mengabadikan kenangan Ann yang cantik, seorang pelaut dengan saya. Itulah zaman kegemilangan! Menghela nafas.

Dari botol: & quotBuat diri anda. Denogginizer adalah Double IPA besar yang dilancarkan dengan dosis yang lebih tinggi dari pinggiran Pantai Barat yang lengket dan lekat. Dengan tulang belakang malt yang cukup untuk menjaga raksasa hop resin besar ini, jangan takut kehilangan kepala anda ke Denogginizer. & Quot

I Pop! Ped topi & amp; mulakan tuangan perlahan dan lembut yang membuat sepupu Drake, Malt Duck, sangat gembira. Dia memicit kegembiraan ketika saya melakukan pusaran dalam gelas yang mengangkat lebih dari dua jari kepalanya yang tebal, berbuih, berkerut dengan penahan sederhana. Kagumnya jelas kelihatan ketika saya mengangkat gelas untuk melihat bahawa cecair itu berwarna Amber padat (SRM = & gt 7, & lt 9) dengan kejelasan kualiti NE. Dia bingkas bangun ketika saya mengangkat gelas ke hidung saya untuk mendapatkan bau & amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; amp; J & i. Al.);). Di sebalik hutan malar hijau yang lebat, Simcoe the Kitty bersembunyi, melakukan perniagaan tiruannya di luar pandangan, tetapi tidak bau. Saya tahu anda di luar sana, Kitty! Mulut terasa sederhana hingga penuh. Rasanya sangat lembab dan seperti pinus, tetapi daripada membuat kesilapan dengan menggunakan karamel malt manis, ini memiliki keseimbangan tanah yang menguatkan bahagian belakang sambil tetap terkawal & tidak mengganggu. Saya suka AIPA & amp; semasa ADIPA datang, saya pantas memeluknya. Saya segera menyedari bahawa saya salah dalam hal itu, seperti begitu banyak gaya bir, tidak semua dibuat sama. Ann, sayang, di mana awak berada di masa saya memerlukan? 8 = (Selesai kering, tetapi tidak terengah-engah, lebih bersahaja daripada hoppy, tetapi gaya yang sangat baik.

3.84 / 5 rDev -2.3%
lihat: 4.25 | bau: 4 | rasa: 3.75 | rasa: 3.75 | keseluruhan: 3.75

Tuangkan kepala 1 jari yang berbuih dan berbuih yang bagus yang memudar dengan kadar yang lebih perlahan, banyak tali pinggang melekit sabun, kebanyakannya berwarna jernih

Hidung besar, sebilangan sitrus, kulit oren manisan, marmalade, buah, hop juga pedas, kenyal, berumput bersahaja, dan sedikit pain, permen manis besar dengan sedikit alkohol dan nota ester

Rasa membawa hop besar besar lagi, kenyal pedas di depan, kemudian sitrus besar dengan semangat oren gula-gula dan kulit marmalade, kulit buah, sedikit buah batu dan buah generik, malt gula-gula manis besar, sirap, sedikit rasa minuman keras dan alkohol, hop juga piney dan bersahaja, pithy juga, dan sangat pahit, selesai sedikit melekit, lebih banyak alkohol berlanjutan, kepahitan hop super pedas, sedikit pinus dan lebih banyak jeruk.

Mulut penuh badan, karbohidrat yang sedikit melekit, baik, sedikit astringen, dan alkohol pemanasan

Secara keseluruhannya OK tetapi tidak ada yang istimewa, DIPA berat yang besar, itu sahaja.

4.02 / 5 rDev + 2.3%
lihat: 4.25 | bau: 4 | rasa: 4 | rasa: 4 | keseluruhan: 4

Botol 11/15/2017, berumur kira-kira 2 bulan ketika ini. Ini adalah bir segar yang pernah saya lihat di bir di sini, jadi saya akan mengambilnya dengan harga yang sepadan. Seharusnya tidak menjadi perhatian besar, kebanyakan bom hop akan menyerupai diri mereka sendiri, pada usia ini.

A - Bahagian oren yang gelap, dengan gelembung putih yang ketat lebih mengingatkan pada bir yang bernitrogen daripada bir berkarbonat. Hujan jerawatan diperhatikan di mana cecair itu berada. Lebar kepala jari yang hilang menjadi cincin nipis, tetapi berlangsung selama lebih dari 30 minit.
S - Karamel, gula pekat, jarum pain, sebilangan buah persik, aprikot dan limau gedang. Saya rasa yang satu ini mungkin kehilangan sebagian besar kegemilangannya dalam 2 bulan terakhir, dan sekarang berada di sempadan barliwine, kerana keseimbangan antara malt dan hop.
T -Yep, agak mengikut bau, walaupun saya mendapat kulit jeruk manisan di bahagian depan dan tengah lelangit. Sangat bagus. Lendir berusin berusaha keras untuk mengatasi malt, tetapi gagal memastikannya. Mereka membuat kehadiran mereka diketahui hingga akhir, mengeringkan lelangit, bersiap untuk meneguk lagi.
M - Bahagian medium yang lebih lengkap. Saya rasa segar, bir ini pasti terasa. Tetapi sekarang bahawa jantan mula menguasai hop, ia sekarang menggunakan barleywine hoppy, dengan cara yang paling baik, daripada ipa ganda.
O - Bir yang baik secara keseluruhan, walaupun saya tetap memilih ini dalam 30 hari pertama pembotolan.

3.77 / 5 rDev -4.1%
lihat: 3.5 | bau: 3.25 | rasa: 3.75 | rasa: 3.75 | keseluruhan: 4.5

Tuangkan oren keemasan, kepala dua jari, sekumpulan gelembung karbohidrat.
Pahit-manis dan malty. Ceroboh-kuat.
Garing dan masam. Barley Wine yang segar namun tumpul memenuhi DIPA.
Mempunyai kehebatan awal minuman keras malt, jika memori jauh berfungsi.
Tulang belakang malt yang kuat, diapit oleh buah & pinus.
Bukan jalan yang buruk, jika anda menikmati penggunaan minuman keras yang berani! Memeluk Kejam!

3.98 / 5 rDev + 1.3%
lihat: 4 | bau: 4 | rasa: 4 | rasa: 3.75 | keseluruhan: 4

saya suka drake, dan saya selalu gembira mendapat bir baru dari mereka. ini menarik, dan sangat besar, di antara ipa ganda dan barleywine Amerika, ia benar-benar mengaburkan garis, dan saya berulang-alik di atasnya. ada banyak malt di sini, lebih daripada sekarang ini trendy untuk digunakan dalam bir yang benar-benar hoppy, kristal yang kukuh, direbus lama sepertinya, karamel dan kaya, dengan banyak badan, asasnya besar, dan ia memerlukan banyak hop untuk dilalui. di hadapan pangkalan malt yang hampir dipanggang, bir mempunyai banyak buah, jus ceri dan sitrus, dengan getaran pinus barat laut yang berminyak juga, sangat kuat, sangat pahit, dan benar-benar panas, terutama setelah ia memanaskan sedikit. hop terdapat segar dan tumbuh-tumbuhan, dan alkohol nampaknya menonjolkan kekayaan bijirin di sini, seimbang, tetapi besar. sedikit dari ini cukup banyak, dan sedikit tuangan sudah cukup untuk saya pada masa itu. aftertaste hoppy lama. bir yang dibuat dengan baik, tetapi ini adalah sekolah lama dan sangat besar, sesuatu untuk malam musim luruh yang sejuk, atau pada hari Sabtu november yang berdiri di sekitar perokok.

4.17 / 5 rDev + 6.1%
lihat: 4.5 | bau: 3.75 | rasa: 4.25 | rasa: 4.5 | keseluruhan: 4.25

Emas dalam yang bagus 1 jari ketat dan memerah mempunyai sebilangan tembikai dan pinus ceri dan menyelesaikan cara bau kokain.
Memberi anda rasa gementar dan lemah lembut.

3.85 / 5 rDev -2%
lihat: 4 | bau: 4 | rasa: 3.75 | rasa: 4 | keseluruhan: 3.75

Bancuhan ambar keemasan yang cantik dengan timbunan busa halus di piala Rodenbach. Aroma pic besar-besaran. Sudsy southfeel menambah keseronokan.

Ini sangat manis dengan rasa kayu cedar. Rasa buah yang besar. Kulit oren. Kemasan manis dimeriahkan oleh aprikot tart dan bau bawang. Dari botol 22 oz yang dibeli di pasar raya San Diego.

4.35 / 5 rDev + 10.7%
lihat: 4.5 | bau: 4.5 | rasa: 4.25 | rasa: 4.5 | keseluruhan: 4.25

Warna keemasan gelap yang kabur dengan kepala putih. Aroma mempunyai profil hop yang sangat menarik dengan anggur dan juga beberapa buah dusun berair dengan sedikit tembikai. Rasa diikuti dengan tembikai dan anggur ditambah sedikit oren. Kepahitan sederhana hingga sengit sepanjang masa. Badan sederhana, agak halus di lelangit. Saya sangat menikmati yang ini. Ia mempunyai profil hop yang sangat berbeza dari IPA lain.

4/5 rDev + 1.8%
lihat: 4 | bau: 4 | rasa: 4 | rasa: 4 | keseluruhan: 4

Botol 22oz bertarikh 12/14/16 dicurahkan ke dalam tulip
J: Jeruk yang dibakar dengan kepala 1.5 jari
S: Buah tropika berair, limau gedang, nanas!
T: Penuh nanas, beberapa buah tropika tambahan dan sitrus
M: Bertubuh penuh, berair dan seimbang
O: DIPA yang enak, lebih banyak nanas daripada yang pernah saya rasakan dalam ale pucat

4.12 / 5 rDev + 4.8%
lihat: 4.25 | bau: 4 | rasa: 4.25 | rasa: 4 | keseluruhan: 4

Telah di tekan di Dealer dan di Barn dan dari sebotol - tuangkan oren / emas yang tidak terlalu jelas dengan cepat menghilangkan kepala putih meninggalkan sedikit tali. Hidung, rasa dan selesai adalah tambang WC IPA padat, jika ya suka oktan tinggi Imperial IPA ya tidak boleh salah dengan ini. Kegemaran abadi saya tidak akan teragak-agak untuk minum. Ceria!

3.94 / 5 rDev + 0.3%
lihat: 4 | bau: 4.25 | rasa: 3.75 | rasa: 3.75 | keseluruhan: 4

L: Menuang emas yang keruh dengan kepala 1 jari. Pengekalan kepala rata-rata dan tali yang bagus.

S: Hidung sitrus kuat dengan nanas yang paling ketara.

T / F: Pasti kuat di bahagian pinggul dan sedikit malt untuk mengimbangkannya dan menambah sedikit rasa manis. Ini adalah ABV 9.6%, dan anda boleh merasakan sebahagiannya di muka. Penamat pahit, dan mungkin sedikit kepahitan pada akhirnya. Badan sederhana.


Brewing India Pale Ale Resepi Gaya Bir IPA

India Pale Ale (atau IPA) adalah bahan utama homebrewer, microbrewer dan hopheads yang menikmati pembuatan bir bir paling hangat di planet ini. Minggu ini kita melihat resipi bir India Pale Ale, cara membuat resipi IPA dan sejarahnya.

Sejarah

Menurut Wikipedia, India Pale Ale menelusuri asal-usulnya hingga abad ke-17 di England dengan ales pucat yang paling awal. Sebenarnya, teknik malting baru yang dikembangkan pada awal abad ke-17 menggunakan kok-bakar berbanding dengan tanur kayu memungkinkan pengeluaran malt pucat pertama, dan kemudian bir pucat. Salah satu gaya pucat yang popular adalah bir yang disebut bir Oktober, yang sangat dinaikkan dan dirancang untuk disimpan untuk jangka masa yang panjang. Perhatikan bahawa bir Oktober ini tidak berkaitan dengan bir Oktoberfest Jerman.

George Hodgson, pemilik Bow Brewery membuat versi bir Oktober yang popular di kalangan peniaga Syarikat Perdagangan India Timur pada akhir 1700-an. Pedagang India Timur kemudian mula menjual banyak bir Hodgson termasuk bir Oktobernya. Ale pucat yang sangat melonjak, tinggi, sangat lemah sebenarnya mendapat manfaat dari perjalanan panjang ke India dan menjadi popular di kalangan pengguna di sana.

Pembuat bir lain, termasuk beberapa kilang bir Burton besar seperti Bass, Alsop dan Salt kehilangan pasaran eksport Eropah mereka di Rusia kerana taraf bir yang tinggi. Mereka dengan cepat meniru bir Bow Brewery Oktober dan juga mula mengeksport ke India. Gaya, yang sekarang biasa disebut "India Pale Ale" menjadi terkenal di Inggris juga sekitar tahun 1840.

Gaya Bir IPA

IPA adalah ale pucat yang cukup kuat dan tradisional yang disusun dengan malt Inggeris, hop dan ragi. Versi Amerika mempunyai rasa malt yang sedikit lebih jelas dan menggunakan ramuan Amerika. Panduan gaya BJCP untuk tahun 2008 meletakkan graviti asli antara 1.050 dan 1.075, dan ragi yang sangat lemah digunakan untuk mendorong graviti akhir antara 1.010 dan 1.018 untuk alkohol 5-7.5% mengikut isipadu.

Penambahan hop yang pelbagai mendominasi profil rasa di IPA. IPA Inggeris biasanya mempunyai 40-60 IBU, walaupun versi IPA imperialis yang sedikit kuat boleh mempunyai kadar hop setinggi 120 IBU.

Warna serupa dengan banyak warna pucat ales & # 8211 warna emas hingga tembaga dalam - berbeza antara 8-14 SRM untuk bir siap. Karbonasi sederhana sering digunakan, walaupun sebilangan IPA Inggeris berkarbonat ringan.

Pembuatan IPA

Hop menguasai rasa IPA, jadi pemilihan tambahan hop yang berhati-hati sangat penting untuk berjaya. IPA Inggeris tradisional menggunakan hop Inggeris yang popular seperti Fuggles, Goldings, Northdown, Target, walaupun kadang-kadang hop yang mulia juga digunakan dalam menyelesaikan. Hop Bahasa Inggeris yang lebih tinggi juga popular untuk pahit. IPA Amerika menggunakan setara Amerika yang kasar seperti Cascade, Centennial, Williamette, walaupun sekali lagi alpha hop yang lebih tinggi sering digunakan dalam pahit.

Penambahan hop berganda hampir selalu digunakan untuk IPA termasuk hopping pahit pada awal bisul, selalunya beberapa penambahan hop akhir dalam 5-15 minit terakhir mendidih, dan hop kering untuk memberikan aroma hoppy. Secara umum, hop alpha yang lebih tinggi digunakan untuk penambahan bisul asas sementara hop alpha bawah aromatik digunakan dalam penamat dan hopping kering, walaupun sebilangan IPA tradisional menggunakan hop English alpha yang lebih rendah sepanjang masa.

Malt pucat 2 baris tradisional Inggeris merangkumi sebahagian besar dari jumlah gandum (atau malt dua baris Amerika untuk IPA Amerika), biasanya sekitar 85-90% daripada jumlah keseluruhan. Malt kristal dan karamel secara tradisional digunakan untuk menambahkan warna dan badan untuk mencapai warna keseluruhan yang diinginkan baik dalam resipi ekstrak dan bijirin.

Coklat dan malt hitam tidak sering digunakan dalam contoh komersial walaupun kadang-kadang mereka masuk ke dalam resipi buatan sendiri. Secara peribadi saya lebih suka karamel / malt kristal berwarna sederhana. Kadang-kadang anda akan melihat gandum, barley flaked atau karapil malt ditambahkan untuk meningkatkan badan, walaupun ini jarang digunakan dan hanya dalam jumlah kecil.

Oleh kerana banyak IPA pertama kali dibuat di bandar Burton di Inggeris, mereka banyak berkongsi dengan sepupu Pale Ale Inggeris mereka, termasuk profil air Burton yang tidak biasa yang menonjolkan profil hoppy. Profil air Burton mempunyai kepekatan kalsium karbonat dan bikarbonat yang sangat tinggi. Bergantung pada sumber air tempatan anda, penambahan sedikit Gypsum (CaSO4) kadang-kadang dapat membantu mensimulasikan perairan Burton berkarbonat yang meningkatkan hop.

IPA paling kerap dibuat dengan ragi ale tradisional Inggeris, walaupun perlu berhati-hati untuk memilih ragi yang sangat melemahkan dan mengelakkan beberapa ragi bir ale Inggeris yang lebih rendah. Banyak pembuat bir memotong masalah sepenuhnya dengan memilih ragi ale Amerika atau California yang sangat lemah untuk kemasan yang lebih bersih.

Semua IPA bijirin harus dihaluskan pada suhu yang lebih rendah daripada ales pucat untuk mencapai redaman tinggi yang diinginkan. Suhu tumbuk sekitar 150F selama 90 minit akan membantu memecahkan gula yang lebih kompleks untuk kemasan bersih yang menonjolkan bahagian atas.

IPA ditapai dan disimpan pada suhu bir tradisional, biasanya sekitar pertengahan tahun 60-an F. Tempoh penyimpanan yang panjang kadang-kadang diperlukan untuk mencapai keseimbangan hop-malt yang betul.

Resepi IPA

Banyak lagi yang terdapat di sini di Halaman Resipi kami:

Saya harap anda menikmati artikel minggu ini mengenai gaya bir India Pale Ale yang hebat. Jangan ragu untuk memberikan komen atau melanggan untuk penghantaran biasa jika anda menikmati artikel ini. Selamat minggu pembuatan bir yang hebat.


Semua Resipi Biji-bijian

Pembuat Bir: Dave Clark
Saiz kumpulan: 6.00 galGaya: IPA Imperial (14C)
Saiz Rebus: 8.52 galPanduan Gaya: BJCP 2008
Warna: 6.4 SRMPeralatan: Peralatan Saya - Keggle Brew Pot (15 Gal) dan Igloo / Gott Cooler (10 Gal)
Kepahitan: 85.2 IBUMasa Rebus: 60 min
Est OG: 1.073 (17.8 & darjah P)Profil Mash: Infusi Tunggal, Badan Sederhana, Batch Sparge
Est FG: 1.012 SG (3.1 & darjah P)Penapaian: Ale, Pentas Tunggal
ABV: 8.1%Penilaian Rasa: 46.0

Bahan-bahan
Jumlah Nama Jenis #
13 paun 12.46 oz Pale Malt (2 Baris) AS (2.0 SRM) Biji-bijian 1
12.32 oz Cara-Pils / Dextrine (2.0 SRM) Biji-bijian 2
12.32 oz Caramel / Crystal Malt - 10L (10.0 SRM) Biji-bijian 3
12.32 oz Munich Malt (9.0 SRM) Biji-bijian 4
6.00 oz Madu Malt (25.0 SRM) Biji-bijian 5
5.92 oz Malt Gandum Putih (2.4 SRM) Biji-bijian 6
0,88 oz Nugget [13.0%] - Rebus 60 min Hops 7
0,88 oz Citra [12.0%] - Rebus 30 min Hops 8
1.00 Tablet Whirlfloc (Rebus 15 min) Pelbagai 9
0,88 oz Citra [12.0%] - Rebus 15 min Hops 10
0,88 oz Citra [12.0%] - Rebus 10 min Hops 11
0,88 oz Citra [12.0%] - Rebus 5 min Hops 12
1.0 pkgs California Ale (Makmal Putih # WLP001) Ragi 13
1.16 oz Citra [12.0%] - Kering kering 12 hari Hops 14
0,53 oz Amarillo Gold [8.5%] - Kering Kering 12 hari Hops 15
0.71 oz Citra [12.0%] - Kering kering 9 hari Hops 16
0,92 oz Amarillo Gold [8.5%] - Kering Hop 6 hari Hops 17
1.09 oz Citra [12.0%] - Kering kering 3 hari Hops 18

Nota Rasa

Catatan

Peringkat

Bir terbaik yang pernah saya buat!

Setelah mengetahui perkara sebenar dan kagum dengannya, setelah saya mendengar tentang podcast ini, saya berangkat untuk membawanya keesokan harinya. Pasti pemenang dalam banyak buku. Dicipta oleh banyak pembuat bir tempatan dan semua bersetuju bahawa layak memenangi pertandingan (Mungkin saya akan mencuba pada kumpulan seterusnya, kerana ini akan hilang lebih cepat daripada yang saya mahukan!).

Benda baik

Saya membuat ini tetapi merindui graviti saya dan jadi saya pada dasarnya menjadi IPA. Saya tidak mempunyai versi komersil tetapi rasanya ini hebat.

Steve

Rindu saya juga, tetapi ia adalah bir terbaik yang pernah saya rasakan.

Sedap

Saya telah menghabiskan banyak malam di kilang bir minum bir ini. Ia adalah minuman sedap F_CK1nG.

Saya sangat gembira kerana saya baru menjumpai resipi ini. Saya tidak sabar untuk mencubanya.

Dibancuh 10 gelen ini dan sangat mengagumkan! Ketika mereka bercakap tentang banyak rasa buah tropika di podcast, mereka tidak bergurau! Saya tidak pernah mempunyai contoh komersial, namun ini bagus!

Sangat Minum

Baru masak ini dan boleh diminum begitu sahaja. mempunyai banyak hop di akhir tetapi tidak keterlaluan. Citra diucapkan.

Penilaian Rasa?

Hai Dave, Terima kasih atas resipi anda dan dari apa yang saya dapati nampaknya ia akan menjadi minuman yang sangat enak! Saya adalah pembuat bir rumah yang agak baru dan telah merancang dan membina bangku pembuatan bir All-Grain yang sangat mudah alih yang terdiri daripada Blichmann 15gal. cerek liqour panas berukuran 30gal.Monster Mash Tun dengan bahagian bawah keluli tahan karat dan 20gal. Blichmann Boil Kettle dengan pam 2 Mac! Saya merasakan bahawa sistem saya adalah sistem yang baik untuk dibuat tetapi persoalan saya ialah bagaimana anda mendapat penilaian rasa tinggi untuk IPA anda? Saya tidak pernah dapat penarafan lebih tinggi daripada 30 untuk semua IPA saya!
Sesiapa sahaja di sini termasuk anda boleh melayari laman Facebook saya untuk melihat sistem saya dan beberapa hari pembuatan bir saya dan beberapa minuman buatan rumah saya Timmytbrewing / facebook
Terima kasih terlebih dahulu atas jawapan anda!
Tim
Hai Dave! Saya telah membuat resipi anda untuk Citra dan saya menggunakan BS untuk meningkatkannya hingga 12 galon dan saya tidak dapat memberitahu anda betapa sedapnya minuman ini setelah 2 minggu di dalam botol, WOW! Resipi ini betul-betul tepat dan bagus untuk saya buat selama bertahun-tahun akan datang!
Terima kasih,
Tim

Tempat di Citra DIPA!

Saya mengambil resipi ini 37 hari yang lalu dan masih menjadi kegemaran orang ramai di sesi homebrew saya. Bir ini benar-benar terasa hebat bermula 2 minggu setelah dimasak. Ini akan menjadi ke IPA untuk kegerator saya!

Dibuat sebagai IPA tunggal yang hebat

Saya membuat versi ini pada sekitar 1.062 OG dan mencapai sekitar 6.8% ABV - ini adalah kegemaran orang ramai. Gabungan hop ini sangat mengagumkan. Begitu bersih dan tropika. Saya akhirnya wort melompat tambahan 60 minit dan pergi dengan lata untuk itu, diseduh dengan air keras dan saya membuang cara-pil dan menggandakan malt kristal. Ini adalah bir terbaik yang pernah saya buat. Memasukkannya dalam komposisi homebrew tempatan bulan ini dengan harapan yang tinggi! Terima kasih @krazydave dan BN!

Kegemaran peribadi

Saya telah membuat resipi ini dua kali dan saya tidak dapat mencukupi. Aroma bir ini tidak seperti yang lain, saya menyukainya. Malah anak perempuan saya yang bukan peminum bir menyukainya. Saya mendapat 3 paun citra hop dan saya harap saya cukup untuk membuatnya walaupun musim panas.
Dari 4 tong di dalam peti sejuk dan yang satu ini mengosongkan dua kali lebih cepat daripada yang lain.
Saya membuat batch lain esok.
Terima kasih kerana resipi.

IPA imperial yang hebat

Saya setuju . barang yang sangat bagus.

Dibancuh 10 gelen pada bulan April, OG 1.072, FG 1.014 = ABV 7.7%, IPA yang sangat halus dan enak, baik pada bulan-bulan musim panas jadi mesti dibuat lagi. Hanya perkara yang saya lakukan berbeza menggunakan ragi US05 tanpa starter, menjatuhkan agar-agar pada 2.5 minggu di dalam tong untuk menjadikannya sangat jernih, jadi ringanlah yang benar-benar hebat. dan menaikkan C02 selama 3 hari hingga 30 psi setelah ia duduk selama 3 minggu pada 12psi untuk memberikan sedikit lebih banyak. Ingin benar-benar mencari Kern River Brewing Citra Double IPA sejauh mana saya hampir dengan perjanjian sebenar !!

Adakah ini dalam kumpulan lima gelen. Tidak mendapat FG ke tahap yang saya mahukan tetapi, masih terasa sangat sedap. Suka aroma dimuka. Akan menanti untuk mencuba lagi.

Boleh

Baru dibancuh hari ini, terlepas OG saya, tetapi berjaya mencapai 1.070. Punya perkara sebenar sekali dan sungguh mengagumkan! Tetapi hampir mustahil untuk mendapatkannya, harap klonnya sama baiknya. Jari bersilang.

Kemas kini: bir ini sangat mengagumkan! Bagi sesiapa yang suka IPA, anda mesti membuatnya. Suka berkongsi bir saya, tetapi saya ingin minum ini sendiri! Tidak sabar untuk membuat kumpulan lain.

Hebat!

Dinamit

Membuat bir ini pada musim bunga menggunakan resipi ini dan menjadi kegemaran ramai orang yang mencicipinya. Dynamite dan akan membuat ini berulang kali. Kegatch kumpulan pertama saya dan lain kali saya akan bermain-main dengan hop yang berbeza. buat ini . anda akan menyukainya.

Wah

Saya membuat ini selepas Hari Buruh, kemudian memaksa berkarbonat ke botol setelah kering selama tiga hari. Saya tidak menyebarkan kering kering, sebaliknya, memasukkan semua barang ke dalam satu beg dan menjatuhkannya tepat sebelum berkarbonat. Saya terlepas daya tarikan kerana terdapat banyak sparges yang tersekat dengan sistem baru, tetapi ia selesai dengan sempurna, dan saya mendapat sekitar 7.9%. Kepahitan dari rebus sangat hebat, dan kering kering benar-benar menambah nada sitrus, dan menghaluskan bir. Resipi yang luar biasa

Yang mengatakan bahawa anda boleh mempunyai banyak kering

Tidak sabar untuk membuat minuman ini tidak lama lagi.

Bir yang sangat baik

Membuat ini atas cadangan saudara-saudaraku. Bir hebat.

Sangat gembira dengan hasilnya

Ini adalah minuman bijirin pertama saya, saya menggunakan BIAB dan ternyata hebat !! Saya menambah gula jagung terlalu banyak sebelum pembotolan sehingga sedikit karbohidrat tetapi banyak rasa dan aroma. Saya pasti ia akan menjadi lebih baik dalam beberapa minggu setelah sedikit reda. Akan membuat ini lagi.

Yes its That Good

I hate to say this because many of the other comments say the same thing but. this is my most successful and well liked recipe yet. Benar-benar sedap. I do think the "Double" part of the name is a bit deceiving because I do not believe this is a Double IPA, but it is a very delicious and fruity IPA that pleases an IPA guru as well as those who do not normally like the IPA. If you tweak this recipe in the bitterness category I believe it will be a true Double IPA but it is not needed. Brew this. You will not be disappointed. My new go to, always on tap beer.

Enticing

I have asked several other to taste this and they have started home brewing since. I will brew this again this summer.

Resipi hebat!

Best beer I ever made, and probably the best beer I ever tasted. Made 3 gal, and will make again. O/G spot on

This is one of my favorite beer recipe. Every-time a huge success , The second time i made this beer with Belgian Ale yeast and everybody loved it. I also tried with Galaxy Hops and Nelson Sauvin . It's the perfect recipe to get the best aroma from your hops.

High hopes from a hops lover

This is my first time all grain brewing and just got this recipe in my carboy on Sunday. I did stray from the exact recipe a bit. The bags of malt were way under what was stated on the bag as I measured them on my scale. So I threw the whole bags in. I used bottled water that stated it was from Chippewa Falls water source. Leinenkugel's anyone?
As of this morning I am not seeing any major action in the carboy as far as bubbling or krousen on top or stuck to sides. I didn't take a gravity reading as my hydromiter order didn't arrive on time. The WLP001 I got from my LHBS was near its best used by date, which has me a bit nervous. But in reading around the web it's not uncommon to see a somewhat slow fermentation.
Hopefully this turns out as good and the rest of the reviewers are claiming it is. It was only natural for me to do a dbl IPA for my first homebrew. I love a good hoppy brew.

Update: I had to repitch dry yeast. The LHBS finally admitted they had their fridge freeze and possibly kill all their liquid yeast. less than 12 hours after pitching dry I got a massive bubble over.
I just racked to secondary and it's looking pretty good.
Update 2. After being in the keg for 5 days I finally sampled it. Definitely taste citrus, almost grapefruity. Plenty of bitterness. It is much cloudier than I was hoping but It has to be due to extra yeast added due to privious mentioned issue. I will be sitting on it for a few weeks to see if it mellows out a bit. Overall Im going to enjoy it. Will brew it again.

Very Mellow IPA

I am a huge IPA fan and this beer turned out well. Much like others, I agree it is a very complex beer and will be enjoyed by all. My preferred IPAs are very citrus flavored however I was surprised that there was not a more intense citrus flavor given the amount of citrus hops in the boil (I added an extra 1 0Z of citrus two minutes prior to flame out). I was able to get better efficiency and my FG finished at 9.1%. I did not use a hop sack however I would recommend using one to reduce the yield loss.

Lovin it

I did this recipe with a BIAB set up. Everyone loves it. I will never be without it. Always my go to beer.

Help with the hops.

At each new hop addition do you remove the previous hops or leave them all in the whole time?

Hop additions

I was wondering the same question as wobbly10, do you use a hop sac to take out the hops? Or do you transfer the beer each time? I thought your beer would get a grassy taste of you left the hops in longer than 4 days? This was my second beer I brewed, even after doing most everything wrong it still tasted good, I will brew this again very soon..

Very nice

Brewed it and loved it. One thing that I noticed, there was a quite limited time when it was spot on, if I remember correctly, between 1-3 months after brewing. Before that it tasted kind of "raw" and afterwards the freshness of dry hopping dissipated. Still, definitely a recipe that I will brew again.

Great Ones

Dry Hopping.

At the homebrew level I would not perform the dry hopping the way this recipe asks. Especially if you are dry hopping in a primary fermentor. Your beer will collect vegetal flavors very rapidly if the hops interact with the trub. But also, it's overkill. There is nothing to be gained by having your hops in contact with the beer for 12 days. If you are going to dryhop, then you definitely do not want to be constantly opening and closing your fermenting device. Exposure to oxygen after ferment will ruin the clean flavors. I prefer racking to a secondary device and doing a big short dry hop no longer than 5 days. It is a great recipe, but the dry hopping method employed here is a recipe for disaster.

Amazing

Best beer a friend and I had made twice now. We try to make this once a year at least. Love it.

Just Drank

I just drank my first bottle. It's the best batch I've brewed so far. Very bitter, and lots of hop and hop aroma. Citrusy. And a great strong IPA. I missed my gravity on this one (I'm still a newer all grain brewer) so it's just a normal 1.067 OG/1.010 FG IPA. Try this out.

My favorite!

Brewed my fifth batch today! Definitely my favorite IPA to date with all grain. Simply awesome!

Beautiful - the first beer I've brewed that I love!

Citr is my favourite hop and wit the bitterness lent by the Fuggle, this is perfectly balanced. Putting aside 6 litres for our annual Oktoberfest tasting!

My goto for now

I have brewed this recipe 8 times now over the past 8 months. Delicious. I agree with a previous comment regarding dry hopping. It is a bit overkill. I have reduced to just 1oz of Citra and 1 oz of Amarillo 5 day before kegging.

Great Beer

I'd drink it every day if i could :)

Great Everytime

This is a great beer if you like tons of hops and people that don't like IPA's like this one. Turned out great all 3 times I have brewed it. I used Wyeast 1056 instead of WLP001.

Keg Hopping

Great Beer. I used most of the hops in keg hopping. Very tasty and good equillibrium of the bitterness and malt flavors.

Awesome beer

It's the best recipe I've brewed so far. Surelly I'll brew it again soon.

XMAS DBL IPA

Mr.

Cirtus/Grapefruity Deliciousness!

This was a fantastic beer, even though I didn't quite hit the gravity (1.068 rather than 1.073) Still came out 7.9% ABV and delicious! Going to be keeping this one in my keezer at all times! Perfect spring IPA

Awsome!

Found this beer while I was looking for my first IPA to brew. Turned out very good. Straight forward recipe and a massive crowd pleaser. Great smooth DIPA.


Cerebral Brewing DDH Rare Trait Double IPA

A double-dry-hopped, double IPA version of Cerebral's original Rare Trait IPA, DDH Double Rare Trait is grassy, herbal, citrusy, and tropical, all the way from the first sniff to the last sip. What's great about this beer is that it doubles down on the hops (Citra, El Dorado and Mosaic) dankness and juiciness without going overboard in either directions. It leans into dankness without falling into hop burn territory and dives into the juice pool without sinking too deep into the sweet smoothie end. I knew the moment I tasted this beer, I'd want it again and after I had it again, I wanted it even more. I still want it.

A double-dry-hopped, double IPA version of Cerebral's original Rare Trait IPA, DDH Double Rare Trait is grassy, herbal, citrusy, and tropical, all the way from the first sniff to the last sip. What's great about this beer is that it doubles down on the hops (Citra, El Dorado and Mosaic) dankness and juiciness without going overboard in either directions. It leans into dankness without falling into hop burn territory and dives into the juice pool without sinking too deep into the sweet smoothie end. I knew the moment I tasted this beer, I'd want it again and after I had it again, I wanted it even more. I still want it.

A double-dry-hopped, double IPA version of Cerebral's original Rare Trait IPA, DDH Double Rare Trait is grassy, herbal, citrusy, and tropical, all the way from the first sniff to the last sip. What's great about this beer is that it doubles down on the hops (Citra, El Dorado and Mosaic) dankness and juiciness without going overboard in either directions. It leans into dankness without falling into hop burn territory and dives into the juice pool without sinking too deep into the sweet smoothie end. I knew the moment I tasted this beer, I'd want it again and after I had it again, I wanted it even more. I still want it.


The Best Double IPAs Available in Portland

Double IPA is the new IPA. That became obvious when we set out to taste test a variety of summer seasonal beers. I expected Belmont Station's coolers to be crammed with marionberry wits and coconut cream ales, but instead found that summer 2014 is when pretty much every brewery in America decided to roll out a bottled double, or imperial, IPA.

We brought 40 different bottles back to our office for a blind taste test conducted in random order, inviting a few friends with beer-judging and brewing expertise. The result? The Middle Left Coast—namely breweries north of San Francisco but south of the Columbia—rolled over the competition. And perhaps it's just the Cascadian palate, but two Portland breweries actually toppled the legendary Pliny the Elder.

Breakside makes a lot of beer—100 different releases in 2013 between its two local outposts—and most of it is pretty good. But few Breakside brews can match the newly bottled India Golden Ale Double IPA. It pours a gleaming gold and is light in body. It's fresh and ultra hoppy, but at 60 international bitterness units, it's more rose and grapefruit than bitter pine resin thanks to big doses of two newish hop varieties, Mosaic and El Dorado. You can't do better than this—especially at $6 for a 22-ounce bottle.

Komen: "Softly sweet." "Love the lack of syrup." "Well-balanced, could definitely drink a pint of this."


Doubling Down on IPAs

Over the past 20 years, the way to make a double IPA (otherwise known as DIPA or &ldquoimperial IPA&rdquo) hasn&rsquot really changed: roughly double the ingredients that would go into a normal IPA and you get a double IPA. As the weather changes, more and more stores begin cellaring their heavy winter stouts and replacing them with these hop- and malt-forward beasts.

By all accounts, the first double IPA was brewed by Vinnie Cilurzo, owner of the legendary Russian River Brewing Company, in 1994. Called Inaugural Ale (a double entendre, as it was both the world&rsquos first double IPA and also the first beer that Cilurzo ever brewed for the now-defunct Blind Pig Brewery in Temecula, CA), the doubling came about by accident. Nervous about his first brew and hoping to mask any off-flavors, Cilurzo increased the hops and malts used in the Blind Pig IPA recipe. When the batch yielded a terrific and very potent beer, the double IPA was born.

Over the past 20 years, the way to make a double IPA (otherwise known as DIPA or &ldquoimperial IPA&rdquo) hasn&rsquot really changed: roughly double the ingredients that would go into a normal IPA and you get a double IPA. Like their single counterparts, doubles are bright and refreshing, more fit for a summer barbecue than a winter campfire they&rsquore also heavier. As in, they carry more weight, and have higher ABVs &mdash 7.5 percent or more, to be exact. If you&rsquove never experienced them, try imagining a square-foot piece of chocolate cake. Now imagine the same piece of cake, but with twice the amount of chocolate per square inch. The double IPA is like that second cake: rich and flavorful, and oh-so-very dense. When enjoying them, one is a treat, two is a lot and you really, really have to like cake (and have a designated driver and a hangover cure) to go for three.

As the weather changes, more and more stores begin cellaring their heavy winter stouts and replacing them with the hop- and malt-forward double IPAs. For those looking to expand their palates, doubles offer the citrus hop and bready malt flavors of regular IPAs, but amplified, and with plenty more complexity to spare. We tasted ten of our favorites.

Bell&rsquos Hopslam Ale

Double IPA Most Likely to Convert a Nonbeliever: East Coast, meet West Coast. Bottle, meet one of the coolest labels ever drawn. Kalamazoo-based Bell&rsquos makes a wide variety of beers, but one of their most popular (and difficult to find) is Hopslam, the Midwest brewery&rsquos take on the West Coast IPA. Although it&rsquos made with six different varieties of hops from the Pacific Northwest, Hopslam isn&rsquot quite as hoppy as advertised &mdash but that&rsquos a good thing. Despite the ABV, and aforementioned (advertised) game-ending hoppiness, it stands out as one of the most drinkable and delicious double IPAs on the market.

Dogfish Head Burton Baton

Best Barrel-Aged Double IPA: From the makers of 120 Minute IPA &mdash which, at 15 to 20 percent ABV, is one of the more powerful beers on the market &mdash comes Burton Baton, a much more mellow brew that&rsquos available year round. However, mellow doesn&rsquot mean low ABV: at 10 percent, it still packs a punch. Made from a blend of English Style Old Ale and Double IPA, the BFG (that&rsquos &ldquoBig Friendly Giant&rdquo) of oak-aged IPAs pours a hazy gold, with pineapple and alcohol on the nose and earthy, almost grassy hops in the mouth. The time it spends in wood adds some interesting flavor notes and gives the beer its signature full-bodied mouthfeel.

Avery Maharaja

Most Reverential to its Ingredients: Maharaja, derived from the sanskrit words for great (mahat) and king (rajan), serves as both the title of ancient Indian rulers and the second installment of Avery&rsquos Dictator Series. Why dictators? We&rsquore not entirely sure. Regardless, Maharaja is a reddish-brown, 10.2-ABV brew that allows (or forces) every one of its ingredients to come to the forefront. Rather than smack you in the face with hops or malt, the Maharaja presents its flavors &mdash &ldquoHere,&rdquo it says, &ldquosmell citrus and pine. And can you taste that? That&rsquos pineapple, and caramel sweetness and a big kick of alcohol.&rdquo We&rsquoll hang in this dictator&rsquos court any day.

This Just In: Stone Enjoy By 04.20.14 IPA

We&rsquore big fans of Stone&rsquos Enjoy By series, which are generally designed to be consumed within five weeks of bottling, but their latest edition, the 9.4 percent ABV 04.20.14, wasn&rsquot in our hands when our Double IPA roundup went live. However, we&rsquove since tasted it, and it&rsquos too good not to include &mdash the beer, brewed for a certain, er, holiday, smells of earthy citrus rind and packs a powerful, resinous hop punch that certainly lives up to the &ldquodevastatingly dank&rdquo moniker emblazoned on the bottle.

Dark Horse Double Crooked Tree

Biggest Double IPA from the Smallest Town: Before learning of the Dark Horse Brewery, we&rsquod never heard of Marshall, MI, a small town near Kalamazoo with a population of around 7,000. But with beers like Plead the 5th and Double Crooked Tree being brewed within the town&rsquos limits, we might be willing to make a visit. This double is Dark Horse&rsquos popular Crooked Tree IPA, literally doubled (except for the water). That means double hops, double malt and double ABV. Because of the high ABV (12 percent), the Double Crooked can actually be aged &mdash a process that often renders IPAs undrinkable. As it ages, the hops recede and let the malts step forward. Ours, which was relatively fresh, poured a caramel color and smelled of malt and burnt cane sugar. The Double Crooked Tree is a winey beer made for sipping, likely to appeal to those who prefer Belgian-style beers to hop-forward IPAs.

DC Brau On the Wings of Armageddon

Most Bombastic Double IPA: Yeah, it comes from a can. But so does Heady Topper, Ten FIDY, several of Cigar City&rsquos headiest creations and plenty of other bestial brews. So don&rsquot hate. Or, rather, keep hating, and leave more OTWOA for the rest of us. First brewed for the impending 2012 Mayan Apocalypse &mdash &ldquobasically what we would want to drink if the world imploded&rdquo, DC Brau told us &mdash this malt-forward East Coast brew pours a dark copper with an off-white head. It smells like mature grapefruit and has a sharp lactic taste, almost like jack cheese. Although it has the characteristic double IPA hop bitterness, it lacks the juicy hops of some of the West Coast brews. It&rsquos definitely one of the boldest and most complex double IPAs we&rsquove ever tasted.

Make Your Own Pliny the Elder

According to Beer Advocate, a double IPA called Pliny the Elder is the fourth best beer in the world, narrowly edged by its nephew, Pliny the Younger (another double), as well as Goose Island Bourbon Brand Coffee Stout and our personal favorite, Heady Topper (yet another double). Want to make your own modern version of a liquid natural philosopher? Here&rsquos how.

Recipe provided by Vinnie Cilurzo to the Homebrewer&rsquos Association

Bahan-bahan
For 6.0 gallons (22.7 L) [Net: 5 gallons (18.9 L) after hop loss]
13.25 lb (6.01 kg) Two-Row pale malt
0.6 lb (272 g) Crystal 45 malt
0.6 lb (272 g) Carapils (Dextrin) Malt
0.75 lb (340 g) Dextrose (corn) sugar
3.50 oz (99 g) Columbus* 13.90% A.A. 90 min.
0.75 oz (21 g) Columbus* 13.90% A.A. 45 min.
1.00 oz (28 g) Simcoe 12.30% A.A. 30 min.
1.00 oz (28 g) Centennial 8.00% A.A. 0 min.
2.50 oz (71 g) Simcoe 12.30% A.A. 0 min.
1.00 oz (28 g) Columbus* 13.90% A.A. Dry Hop (12 to 14 days total)
1.00 oz (28 g) Centennial 9.10% A.A. Dry Hop (12 to 14 days total)
1.00 oz (28 g) Simcoe 12.30% A.A. Dry Hop (12 to 14 days total)
0.25 oz (7 g) Columbus* 13.90% A.A. Dry Hop (5 days to go in dry hop)
0.25 oz (7 g) Centennial 9.10% A.A. Dry Hop (5 days to go in dry hop)
0.25 oz (7 g) Simcoe 12.30% A.A. Dry Hop (5 days to go in dry hop)

*Tomahawk/Zeus can be substituted for Columbus
White Labs WLP001 California Ale Yeast or 1056 American Ale Yeast

Petunjuk
Mash grains at 151-152° F (66-67° C) for an hour or until starch conversion is complete. Mash out at 170° F (77° C) and sparge. Collect 8 gallons (30 L) of runoff, stir in dextrose, and bring to a boil. Add hops as indicated in the recipe. After a 90 minute boil, chill wort to 67° F (19° C) and transfer to fermenter. Pitch two packages of yeast or a yeast starter and aerate well. Ferment at 67° F (19° C) until fermentation activity subsides, then rack to secondary. Add first set of dry hops on top of the racked beer and age 7-9 days, then add the second set. Age five more days then bottle or keg the beer.

Southern Tier Unearthly

Easiest Drinking Double IPA: &ldquoIn my opinion, the malt bill for a Double IPA should be simple&rdquo, says Vinnie Cilurzo, maker of the first double IPA, and Southern Tier took his advice to heart. Unearthly contains only two malts as well as ale yeast and four hop varietals. With its sweet nose, malt backbone in the mouth and an oily, resinous texture that coats the tongue, Unearthly is characteristic of an East Coast double rightly so for the Lakewood, New York brewery. This is the perfect beer for those that prefer sweet hops to bitter ones. And, for those who like a little bit more vanilla, Southern Tier also makes a popular barrel-aged Unearthly.

Firestone Walker Double Jack

Editor&rsquos Choice: Here on the East Coast, we&rsquore starting to see more and more Firestone Walker beers. They&rsquore fantastic. From the chewy bourbon-barrel aged Parabola stout to the flagship Double Barrel Ale, the Paso Robles, CA-based brewery makes all their beers with simple, quality ingredients and proprietary house yeast. Smelling their popular Double Jack is like sticking your nose in a grapefruit, but without the stinging citric acid. It&rsquos easy drinking, refreshing and refined, the kind of beer you want to nurse at a classy summer barbecue. Just watch out &mdash the 9.5-ABV brew goes down deceptively smooth.

Green Flash Palate Wrecker

Double IPA Most Likely to Wreck Your Palate: Green Flash&rsquos website boasts that this beer has 100+ International Bitterness Units (IBUs). We&rsquore not going to get into IBUs, because they&rsquore confusing and technical, but we will say that the ability to taste differences between them peaks at around 100. In other words, this is about as hoppy as a beer can get. It smells like dried fruit and has plenty of bready alcohol pungency. For those looking for a hop-punch, Palate Wrecker is bitter to the extreme.

Weyerbacher Double Simcoe

Best Double IPA for a Cold Winter Night Beside the Fire: Ah, Simcoe hops: high alpha acid content, lots of aromatic oils and low cohumulone levels. For those of you who don&rsquot speak brewer, that translates to sweaty citrus on the nose, a caramel malt backbone and a dank finish. This is a polarizing double IPA for sure &mdash one for those who enjoy hipper, funkier, earthier beers. For an alternative flavor profile, the Double Simcoe makes a unique choice.

Ballast Point Dorado

Best Tribute to the Western-Style IPA: San Diego-based Ballast Point Brewery gives their beers nautical names &mdash dorado, which means &ldquogolden&rdquo in Spanish, is another name for a mahi-mahi. But even before we knew what it meant, we wrote that the beer was &ldquothe definition of golden&rdquo. It&rsquos got a juicy grapefruit nose and a well-balanced, piney taste that steadily increases as the beer remains in the mouth before finishing with a bitter bite. To us, it tastes a lot like another of Ballast Point&rsquos beers, Sculpin, but they&rsquore both phenomenal, so who cares?


Double Tap – Vermont Style – Recipe

Specifications:
Size: 4.5 gal
Efficiency: 74%
Attenuation: 84.0%

Original Gravity: 1.084
Terminal Gravity: 1.013
Color: 6.12 SRM
Alcohol: 9.37% ABV
Bitterness: 72.4 IBUs

Mash Profile:
148°F – 60m

Water Treatment:
Extremely Soft NYC Water
4g Gypsum (to mash)
2g Calcium Chloride (to mash)

Hopping:
0.5 oz Warrior® (16.0% AA) – 90 m
1 oz Citra™ (12.7% AA) – 10 m
1 oz Azacca (10.8% AA) – 10 m
3 oz Citra™ (12.7% AA) – Whirlpool 15m
1 oz Azacca (10.8% AA) – Whirlpool 15m
2 oz Mosaic (11.6% AA) – Whirlpool 15m
1.5 oz Citra™ (13.2% AA) – Hop Back
1.5 oz Azacca (11.3% AA) – Hop Back
2 oz Citra™ (12.7% AA) – Dry Hop 3 Days
2 oz Azacca (10.8% AA) – Dry Hop 3 Days
1 oz Mosaic (11.6% AA) – Dry Hop 3 Days

Kettle Additions:
0.5ea Whirlfloc Tablets (Irish moss) – 15m
0.5tsp Wyeast Nutrient – 10m

Yeast:
2L Starter on Stir Plate – Giga Yeast GY054 Vermont Ale


Double IPA homebrew review and all grain recipe

In this video a try a Double IPA or DIPA. Also going through the all grain homebrewing IPA recipe for this double IPA if anyone wants to try to brew your own at home.

Want to send beer mail for review?
Contact me on: [email protected]

If you enjoy my content consider supporting on Patreon. Even $2 a month helps me out making more and better content for you.
Recipes and Vlog on Patreon:
https://bit.ly/2V5Zsgz

DrHans Merch Store (Awesome T-shirts):
https://bit.ly/2UHiiv9

Heres a link to the After work bryggeri at facebook:
https://bit.ly/31s6Mne

*********************************
This stuff I didnt find on Amazon, still good stuff though!

Spundit & fermonitor: https://ebay.to/2ung4Sr
Bulldog malt mill: https://ebay.to/2MyKSpQ

***************************
Thumbnail created with Pixomatic PRO

Cheers and thanks for watching /DrHans

*DISCLAIMER: This description contains affiliate links.
That means that if you click on one of the product links, I’ll receive a small commission if you decide to buy anything (to no extra cost to you of course). This help supports the channel and allows me to continue to make videos. Thank you for your support!

Double IPA
homebrewing hobby growing hops at home eating hops hoop shoots Brewing beer 101 hops for homebrewing beer hops for brewing beer
Homebrew Wednesday Grain to glass Homebrewing Hobby Brewing beer at home Brewing beer from scratch 4k Ultra HD Craft beer homebrew review Swedish Craft beer 4k HD Hop Growing 101 101


Dry Hopping

Once primary fermentation is complete, it’s time to add the dry hop charge.

Now, there are MANY schools of thought when it comes to dry hopping.

Some people ALWAYS rack to a secondary vessel when dry hopping. Some people add loose pellets or leaves. Some people put the hops in a sanitized hop sack.

Some people swear you can’t leave dry hops in for more than a few days or your beer will taste like grass clippings. Some people dry hop in the keg, and leave the hops in until the keg is empty.

Basically, there are just about as many different dry hopping methods as there are brewers. Figure out what works for your process. It’s your beer after all.

Here’s what I usually do.

First of all, I almost never use a secondary vessel at all, unless it’s a fruit beer or something. I only do it when I want or need to get the beer off the yeast cake for some reason or another, usually involving physical space. I don’t worry about leaving the beer on the yeast for extended periods otherwise. On homebrew scales I actually think it’s a benefit.

Anyway, back to dry hopping.

I typically leave the beer in the primary fermenter (I mostly use a wide-mouth plastic carboy like this guy), then add my dry hops (almost always pellets) in a LOOSELY tied hop bag. It needs to be loose for two reasons.

  • Hop pellets REALLY swell up when they get soaked with beer.
  • You want beer to be able to penetrate the soaked hops. A tightly packed hop ball will not be very effective.

With this configuration, the hop pellets will be floating on top of the beer. That’s OK in my book. Or article, I guess this isn’t a book…

I actually prefer it, because it keeps the hops up off the yeast cake. This in turn makes it less likely I’m going to suck up a bunch of yeast when I package the beer.

I actually prefer nice, crystal clear beers, but with heavily dry hopped styles some haze is to be expected. That doesn’t mean I want a ton of yeast suspended in a West Coast inspired IPA or pale ale.

Anyway, after three days or so (or whenever it’s convenient) I can easily grab that hop sack (with clean and sanitized hands, of course) and actually put it into the keg I’m about to rack into.

That’s right, I put the same hops right into the keg before racking the beer into it. I’ve never had any problems with grassiness.

Whether thats due to my rate of consumption of the beer, or the hop varieties I use, I don’t know. But it hasn’t been an issue for me.


Tonton videonya: What Is A Double IPA?


Komen:

  1. Vasudev

    Saya minta maaf, tetapi, pada pendapat saya, kesilapan dibuat. Saya bercadang untuk membincangkannya. Tulis kepada saya di PM, ia bercakap dengan anda.

  2. Kagazragore

    The people in such cases say so - Perhaps we will be alive, perhaps we will die.

  3. Tila

    It seems to me that this has already been discussed.

  4. Bodwyn

    boyan

  5. Dular

    I absolutely agree with you. I think this is a great idea. Saya setuju dengan awak.



Tulis mesej